Punica granatum ´Kai Acik Anor´ - hardy pomegranate - odolný granátovník
Cena
500 Kčs DPH
446,43 Kč bez DPH
Dostupnost:
Nedostupné
Hmotnost:
1.5 kg
- Popis
- Dotaz
- Velmi vzácná uzbecko-tádžická odrůda granátového jablka. Ceněná pro svou odolnost vůči mrazu, vysokou produktivitu, dlouhou skladovatelnost a velmi velké sladké plody. Byla jednou z nejúspěšnějších „ruských“ odrůd v experimentálním pěstování na Ponder Farm, které prováděla Gruzínská univerzita v 70. letech 20. století.
- Vitalita: střední, dorůstá do výšky 3 - 3,5 metru. Tvoří vzpřímený, kompaktní, přirozeně zakulacený opadavý keř. Lze ji pěstovat jako keř nebo po odstranění spodních větví jako atraktivní malý stromek.
- Dožívá se vysokého věku, i několika staletí. Ve vinařských oblastech doporučujeme granátovník vysazovat do volné půdy. Lze pěstovat i jako kontejnerovou rostlinu ve velkém květináči.
- Požadavky na stanoviště: Ideálním místem pro granátovník je chráněné slunné místo v zahradě nebo na terase. Vyžaduje propustnou, dobře odvodněnou půdu a pouze mírnou závlahu.
- Doporučená vzdálenost výsadby je 4 metry.
- Kvetení: Jasně oranžové květy kvetou postupně od poloviny května po celé léto. Odrůda je samosprašná.
- Plody: velmi velké, 300-400 g, kulaté. Slupka žlutooranžová až růžovočervená, semena tmavě červená, středně velká, měkká. Plody jsou velmi sladké, obsah cukru ve šťávě dosahuje až 20 % a jsou ideální pro odšťavňování.
- Šťáva: červená, sladká, s vyváženou kyselostí.
- Období sklizně: v závislosti na poloze a klimatických podmínkách plody postupně dozrávají během října. Lze je skladovat až 6 měsíců.
- Výnos: velmi vysoký. Dospělý strom může v optimálních podmínkách vyprodukovat až 30 kg plodů. Nástup výnosů ve 3. až 4. roce po výsadbě.
- Odolnost vůči chorobám: keře granátového jablka patří mezi ovoce, s nímž se pracuje snadněji, protože obvykle nebývají napadány škůdci ani chorobami. Vhodné pro ekologické pěstování nebo pěstování bez postřiků.
- Odolnost proti mrazu: Odolává mrazům až do -20 °C. Doporučujeme zajistit mladým rostlinám zimní ochranu, například 8-10cm vrstvu mulče, která pomůže ochránit kořeny během zimy.
- Použití: Šťavnatá semena granátového jablka se konzumují čerstvá, používají se k lisování šťávy i k výrobě vína zvaného Grenada. Koncentrát z granátového jablka se používá jako přísada do salátových zálivek. Vařením šťávy z granátového jablka s cukrem vzniká grenadinový sirup, který se používá jako přísada do koktejlů. Co se týče chuti, granátové jablko exoticky kombinuje sladkost a kyselost. Proto jsou semínka granátového jablka ideální pro zjemnění dezertů, masových a vegetariánských pokrmů.
- Granátová jablka se neroubují na podnož, ale pěstují se jako pravokořenné, takže pokud se nadzemní část rostliny během zimy poškodí, kořeny zůstanou nepoškozené a na jaře granátové jablko vyrazí nové výhonky.