Poncirus trifoliata ´Flying Dragon´ - Citronečník trojlistý
Cena
349 Kčs DPH
311,61 Kč bez DPH
Dostupnost:
Skladem
Kód zboží:
AD20256
Hmotnost:
1.2 kg
Běžná cena:
489 Kč
- Popis
- Dotaz
- Jediný citrus, který můžeme pěstovat i u nás celoročně ve volné půdě díky jeho značné mrazuodolnosti až do -25 °C .
- Navíc vypadá atraktivně v každém ročním období – na jaře je obalen bílými květy, v létě se mezi sytě zelenými trojčetnými listy objeví semišové, zelené plody.
- Na podzim zaujme dozrálými žlutými plody, které jsou k nerozeznání od ostatních citrusů a krasně žluto-červeně vybarvenými listy.
- Nakonec v zimě po opadání listů vyniknou jeho zvláštně pokroucené větve se zahnutými trny.
- Tento kultivar vznikl z původního divoce rostoucího druhu – Poncirus trifoliata, který byl dříve považován za blízkého příbuzného pravých citrusů a zařazován do samostatného rodu, ale podle některých studii by měl být zařazen přímo do rodu citrus pod názvem Citrus trifoliata.
- P.trifoliata byl po staletí pěstován v Číně a Koreji, odkud byl v 8.století dovezen do Japonska, kde z něj pravděpodobně mutací vznikl tento klon s pomalejším, zakrslým růstem, pokroucenými větvemi a zahnutými trny, které vytváří roztodivné tvary.
- S trochou fantazie v nich lze spatřit i „letícího draka“, od čehož se pravděpodobně odvozuje jeho japonský: „Hiryiô , Hiryu“ i anglický název: „Flying Dragon“ . Díky svému zajímavému vzhledu se později rozšířil i do Evropy, Austrálie, Jižní Ameriky a Afriky, do USA ho přivezl z Japonska v roce 1915 americký botanik Walter Tennyson Swingle (1871-1952).
- Okrasná rostlina V Japonsku byl po staletí pěstován jako ornamentální rostlina, často byl také tvarován jako bonsaj.
- Díky svým ostrým nebezpečným trnům se používal i jako neprostupný živý plot, v podstatě předchůdce plotů z ostnatého drátu.
- Plody Plně vyzrálé plody jsou velké 3 – 4 cm a mají sytě žlutou až oranžovou barvu.
- Stejně jako u běžné trifoliaty jsou v syrovém stavu vzhledem k obsahu pryskyřice, esenciálních olejů a velkého množství semen prakticky nepoživatelné, nicméně existují recepty na jejich zpracování do marmelád, džusu, ovocného vína a likérů.
- V tradiční čínské medicíně se sušené nedozrále plody využívají zejména při potížích se zažíváním.