Kirmizi Ayva (někdy uváděná jako Kizil Ayva) je specifická červenoplodá odrůda pocházející z Turecka, kde je kdoule (turecky ayva) velmi populární a hojně pěstovaná. Kirmizi Ayva je tureckou odrůdou, ceněnou pro své jedinečné vlastnosti.Kirmizi Ayva jsou za syrova velmi tvrdé a trpké. Jejich potenciál se plně rozvine tepelnou úpravou. Vařením plody změknou, rozvinou svou charakteristickou vůni (s tóny ananasu, melounu nebo tropického ovoce) a chuť se stane sladší s mírně kyselými tóny. Běžně se používají k výrobě džemů, želé, kompotů nebo tradičního tureckého dezertu Ayva Tatlısı (dezert z vařené kdoule se sirupem a smetanou). Semena a slupky obsahují pektin, který přirozeně zahušťuje výsledný produkt a napomáhá zbarvení.Kirmizi Ayva je tedy ceněna pro svou schopnost dodat pokrmům nejen výraznou chuť a vůni, ale i krásnou, přirozenou červenou barvu.