Punica granatum ´Al Sirin Nar´ - hardy pomegranate - odolný granátovník
Cena
500 Kčs DPH
446,43 Kč bez DPH
Dostupnost:
Nedostupné
Hmotnost:
1.5 kg
- Popis
- Dotaz
- Velmi vzácná odrůda granátového jablka z Turkmenistánu, kterou vybral Dr. Gregory Levin. Je ceněna pro svou vysokou produktivitu, odolnost vůči mrazu a velké červené plody s vysoce kvalitní šťávou.
- Vitalita: střední, dorůstá do výšky 3 m. Tvoří vzpřímený, kompaktní, přirozeně zakulacený opadavý keř. Lze ji pěstovat jako keř nebo po odstranění spodních větví jako atraktivní malý stromek.
- Dožívá se vysokého věku, i několika století. Ve vinařských oblastech doporučujeme granátovník vysazovat do volné půdy. Lze pěstovat i jako kontejnerovou rostlinu ve velkém květináči.
- Požadavky na stanoviště: Ideálním místem pro granátovník je chráněné slunné místo v zahradě nebo na terase. Vyžaduje propustnou, dobře odvodněnou půdu a pouze mírnou závlahu. Doporučená vzdálenost výsadby je 4 metry.
- Kvetení: Jasně oranžové květy kvetou postupně od poloviny května do července. Odrůda je samosprašná.
- Plody: velké, 280-300 g, kulaté. Slupka jasně červená, tenká, semena růžovočervená, velká, tvrdá, velmi šťavnatá. Díky vysoké kvalitě šťávy jsou ideální pro odšťavňování.
- Šťáva: červená, sladká s příjemnou kyselostí, aromatická.
- Období sklizně: v závislosti na poloze a klimatických podmínkách plody postupně dozrávají během října. Lze je skladovat 3 až 4 měsíce.
- Výnos: velmi vysoký. Dospělý strom může v optimálních podmínkách vyprodukovat až 30 kg plodů. Nástup výnosů ve 3. - 4. roce po výsadbě.
- Odolnost vůči chorobám: keře granátového jablka patří mezi ovoce, s nímž se pracuje snadněji, protože obvykle nebývají napadány škůdci ani chorobami. Vhodné pro ekologické pěstování nebo pěstování bez postřiků.
- Odolnost proti mrazu: Odolává mrazům až do -17 °C. Doporučujeme zajistit mladým rostlinám zimní ochranu, například 8-10 cm vrstvu mulče, která pomůže ochránit kořeny během zimy.
- Použití: Šťavnatá semena granátového jablka se konzumují čerstvá, používají se k lisování šťávy i k výrobě vína zvaného Grenada. Koncentrát z granátového jablka se používá jako přísada do salátových zálivek. Vařením šťávy z granátového jablka s cukrem vzniká grenadinový sirup, který se používá jako přísada do koktejlů. Co se týče chuti, granátové jablko exoticky kombinuje sladkost a kyselost. Proto jsou semínka granátového jablka ideální pro zjemnění dezertů, masových a vegetariánských pokrmů.