Cydonia oblonga ´Kimizi Ayva´ - kdouloň červená MEGARARITA

Cena
550 Kčs DPH
491,07 Kč bez DPH
Dostupnost:
Nedostupné
ks
Hmotnost:
2 kg
  • Kirmizi Ayva (někdy uváděná jako Kizil Ayva) je specifická červenoplodá odrůda pocházející z Turecka, kde je kdoule (turecky ayva) velmi populární a hojně pěstovaná. 
  • Charakteristika a vlastnosti:
  • Původ a rozšíření: Kdouloň obecná pochází z oblastí Kavkazu, Zakavkazska a Turecka. Odrůda Kirmizi Ayva je tureckou odrůdou, ceněnou pro své jedinečné vlastnosti.
  • Vzhled plodů: Hlavním charakteristickým znakem je, že plody během vaření nebo zpracování získávají sytou růžovou až červenou barvu. Syrové plody jsou typicky žluté, hruškovitého nebo jablkovitého tvaru, s plstnatou slupkou v mládí, která dozráváním zežloutne.
  • Chuť a použití: Stejně jako ostatní kdoule, plody Kirmizi Ayva jsou za syrova velmi tvrdé a trpké. Jejich potenciál se plně rozvine tepelnou úpravou. Vařením plody změknou, rozvinou svou charakteristickou vůni (s tóny ananasu, melounu nebo tropického ovoce) a chuť se stane sladší s mírně kyselými tóny. Běžně se používají k výrobě džemů, želé, kompotů nebo tradičního tureckého dezertu Ayva Tatlısı (dezert z vařené kdoule se sirupem a smetanou). Semena a slupky obsahují pektin, který přirozeně zahušťuje výsledný produkt a napomáhá zbarvení.
  • Rostlina: Jedná se o opadavý keř nebo malý strom, který dorůstá výšky 2–6 metrů. Kvete na jaře (v květnu) atraktivními bílými až jemně růžovými květy.
  • Pěstování: Rostlina je relativně odolná vůči chladu (až do cca -30 °C) a preferuje dobře propustnou, středně vlhkou půdu na plném slunci nebo v mírném polostínu. 
  • Kirmizi Ayva je tedy ceněna pro svou schopnost dodat pokrmům nejen výraznou chuť a vůni, ale i krásnou, přirozenou červenou barvu.